Hoe wordt het risico bepaald?

Antwoord

Risico is het begrip waarmee de mate van veiligheid op de weg wordt uitgedrukt. 

Risico: veiligheid vergelijken

Om het aantal ongevallen van verschillende groepen, zoals landen, vervoerswijzen of wegtypen onderling te kunnen vergelijken, kunnen we het aantal slachtoffers relateren aan de mobiliteit. Daarbij wordt het risico bepaald: het aantal slachtoffers per afgelegde afstand (bijvoorbeeld het aantal reizigerskm). Bij het risico wordt dus behalve met het aantal slachtoffers (in een bepaalde groep) ook rekening gehouden met de afgelegde afstand (door die groep). 

Risico op ...?

Wat betreft 'risico in het verkeer' kan onderscheid worden gemaakt tussen het risico op een ongeval, een verkeersdode of een ernstig verkeersgewonde. SWOV werkt het meest met het risico om slachtoffer te worden van een verkeersongeval en dus niet met het risico op een verkeersongeval, onder andere omdat er bij ongevallen allerlei soorten en aantallen slachtoffers tegelijk kunnen vallen, waarmee een ongeval een ingewikkelder eenheid is dan “slachtoffer”. Ook is het aantal slachtoffers vaak relevanter dan het aantal ongevallen, omdat het vooral slachtoffers zijn die we willen voorkomen.

Welke gegevens zijn nodig om het risico te bepalen?

Om het risico te kunnen bepalen maken we bij voorkeur gebruik van mobiliteitsgegevens. Indien geen mobiliteitsgegevens bekend zijn, kunnen ook andere gegevens (parkomvang, bevolkingsomvang, afgelegde afstand in motorvoertuigen) worden gehanteerd als vervanging van de mobiliteit. 

Idealiter wordt het risico gebaseerd op de werkelijke aantallen verkeersdoden en ernstig verkeersgewonden. Voor sommige analyses zijn onvoldoende kenmerken van de slachtoffers voorhanden als werkelijke aantallen worden gebruikt. In dat geval kan een analyse worden gedaan op geregistreerde aantallen, indien daarvoor de kenmerken wel voorhanden zijn. De resultaten moeten echter behoedzaam worden geïnterpreteerd; men dient er rekening mee te houden dat de resultaten niet representatief zijn voor de werkelijkheid.

Meer lezen?

Lees meer in de gearchiveerde SWOV-factsheet Risico in het verkeer.

Lees meer over personenmobiliteit.

In het rapport Gegevensbronnen: Een uitgebreid overzicht vindt u meer over de registratiegraad.

    Onderdeel van factsheet

    Wegwijzer: verkeersveiligheidscijfers

    Een toelichting bij de verschillende gegevensbronnen vindt u in het rapport Gegevensbronnen; Uitgebreid overzicht

    Deze factsheet gebruiken?