Onderzoek in 2016

In 2016 is het onderzoek gekoppeld aan drie voor verkeersveiligheid relevante (maatschappelijke) trends: ontwikkelingen die onze aandacht vragen voor een veilig verkeer van morgen. Deze trends zijn:

  1. de toenemende automatisering en toepassing van steeds geavanceerdere, intelligentere  informatietechnologieën in voertuigen en langs de weg;
  2. de verdergaande vergrijzing van de maatschappij en tegelijkertijd de veranderende mobiliteitsbehoeften van fysiek  kwetsbare ouderen;
  3. de doorzettende verstedelijking van Nederland en de behoefte aan schonere, stillere en gezondere mobiliteit, die een veilige inpassing in stedelijke bereikbaarheid vergt.

Op basis hiervan zijn de volgende onderzoeksgebieden voor 2016 gedefinieerd:

  • Verkeersonveiligheid gesignaleerd en geanalyseerd;
  • ITS en automatisering van voertuig en verkeer;
  • Blijvend veilige mobiliteit in een vergrijzende samenleving;
  • De veilige en gezonde stad.

Daarnaast wordt in 2016 onderzoek gedaan naar zware alcoholovertreders, 2toDrive en fietshelmen in de provincie Zeeland.

Eerder onderzoek

ITS en automatisering van voertuig en verkeer, Blijvende veilige mobiliteit in een vergrijzende samenleving en De veilige en gezonde stad waren de speerpunten binnen het SWOV-onderzoek in 2015. Het SWOV-onderzoek werd ook in 2015 uitgevoerd binnen projecten, verdeeld over acht onderzoeksgebieden:

  1. Analyse & Ontwikkelingen
  2. Decentraal beleid
  3. Duurzaam Veilig
  4. Fietsveiligheid
  5. Infrastructuur
  6. Mens en verkeer
  7. Voertuigveiligheid
  8. Internationaal