Mens, gedrag & verkeer

Hoeveel verkeersdoden vallen er jaarlijks onder ouderen? Waarom hebben jonge mannelijke automobilisten zo'n hoog ongevalsrisico? Op deze pagina vindt u alles over het Thema 'Mens, gedrag & verkeer'.

Meer weten?

Via onze Wegwijzer verkeersveiligheidscijfers maken we u wegwijs tussen de verschillende databronnen en bieden we u toegang tot cijfers. Bekijk ook onze factsheets met daarin korte en duidelijke antwoorden op de meest gestelde vragen over onderwerpen binnen dit thema.

Wist u dat...

...het ongevalsrisico het hoogst is direct na het behalen van het rijbewijs en dat  dit de eerste jaren snel daalt als gevolg van ervaring? Hoe jonger men begint met rijden, hoe hoger het ongevalsrisico aan het begin van de rijcarrière is; dit is het gevolg van de leeftijd.

Bron: Factsheet 18- tot en met 24-jarigen: jonge automobilisten

Publicaties

In 2011 is de proef 2toDrive gestart. Dit is de Nederlandse variant van begeleid rijden: jongeren mogen vanaf 17 jaar hun rijbewijs B halen, maar dan tot hun 18e verjaardag alleen onder begeleiding van een ervaren...

Gepubliceerd: 2015

De bevolking in Europa en Nederland vergrijst doordat mensen gemiddeld steeds ouder worden en het aantal geboorten afneemt. Deze literatuurstudie gaat in op de vraag wat deze megatrend kan betekenen voor het veilig kunnen...

Gepubliceerd: 2015