Internationaal manifest: maak halvering aantal verkeersslachtoffers haalbaar

Parlementsleden wereldwijd moeten zich actief inzetten om de VN-verkeersveiligheidsdoelstelling te realiseren: een halvering van het aantal verkeersdoden in 2020. Het Global Network for Road Safety Legislators heeft hiertoe opgeroepen in het Manifesto #4RoadSafety dat op 8 mei in Londen werd gelanceerd. Dit gebeurde in het kader van VN Global Road Safety Week.

Het manifest, dat een tiental  aanbevelingen bevat om de VN-doelstelling te behalen, wordt onderschreven door een groep ervaren parlementsleden uit Afrika, Azië, Australië, Europa, Latijns Amerika, de Verenigde Staten en het Verenigd Koninkrijk. De aanbevelingen richten zich onder meer op snelheidsmanagement en de Safe System approach, beroepsmatige verkeersveiligheid en goed bestuur. Daarnaast presenteert het manifest een nieuwe doelstelling voor het jaar 2030.

In een reactie zegt SWOV-directeur Peter van der Knaap: "Ook SWOV maakt zich al enige tijd zorgen over het behalen van de doelstelling voor 2020. In 2015 hebben we met het rapport 'Opschakelen naar meer verkeersveiligheid' in kaart gebracht welke aanvullende maatregelen mogelijk zouden zijn en zijn we gestart met het vernieuwen van de Safe System benadering: Duurzaam Veilig Wegverkeer, fase 3. Belangrijk is ook dat verkeersveiligheid bij het nieuwe kabinet op de agenda komt te staan."

In Nederland overhandigden 32 organisaties op 19 april jongstleden een manifest aan de Tweede Kamer waarin eveneens werd opgeroepen om verkeersveiligheid meer prioriteit te geven. Vorig jaar vielen er 629 verkeerdoden: 29 meer dan in 2015.