Driving with early dementia - Article published by Taylor & Francis Online

Het wetenschappelijk artikel Assessing fitness to drive—A validation study on patients with mild cognitive impairment is onlangs gepubliceerd door Taylor & Francis Online. SWOV-onderzoekers Ragnhild Davidse en Jolieke de Groot hebben aan dit artikel bijgedragen.

Op dit moment lijden ongeveer 250.000 mensen in Nederland aan dementie en naar verwachting zal dit aantal zich in 2040 hebben verdubbeld. Onderzoek toont aan dat hoewel chauffeurs met beginnende dementie een verhoogd ongevalsrisico hebben, ze vaak nog veilig kunnen rijden. Onlangs is een strategie ontwikkeld om hun rijgeschiktheid te beoordelen, bestaande uit klinische interviews, een neuropsychologische evaluatie en ritten in een rijsimulator. Uit een selectie van tests en parameters betreffende de nieuwe aanpak op een eerste steekproef van patiënten met de ziekte van Alzheimer bleek een nauwkeurigheid van 97,4% voor de voorspelling van praktische geschiktheid om te rijden.

Het doel van deze studie was om te onderzoeken of voorspellende waarde van de geselecteerde variabelen even groot (dat wil zeggen correct) is voor een nauw verwante groep van patiënte: patiënten met een geringe cognitieve stoornis (mild cognitive impairment, MCI). Analyse toonde aan dat de geselecteerde maatregelen voor patiënten met MCI voldoende nauwkeurig waren in het aantonen van de rijgeschiktheid. Een combinatie van neuropsychologische evaluatie en ritten in een rijsimulator gaf voor de steekproef MCI-patiënten de meest betrouwbare voorspelling van de rijgeschiktheid, terwijl de voorspellende waarde van klinische interviews voor de rijgeschiktheid niet volledig betrouwbaar was.