Nieuws artikel

Proefpersonen gezocht voor een onderzoek in een wandel- of rijsimulator

Stichting Wetenschappelijk Onderzoek Verkeersveiligheid (SWOV) wil meer weten over hoe automobilisten en voetgangers kijken en zich gedragen in een virtuele wegomgeving. Voor dit onderzoek zoekt SWOV automobilisten en voetgangers.

Als deelnemende automobilist of voetganger rijdt of loopt u een bepaald traject in een virtuele omgeving. Bij sommige van de automobilisten is dat in een rijsimulator met schermen en bij andere is dat een rijsimulator met een virtual-reality bril (VR-bril). Bij deelnemende voetgangers is dat altijd een VR-bril. Met de VR- bril kijkt u naar een omgeving die er in werkelijkheid niet is. Tijdens de rit/wandeling wordt geregistreerd waar u naar kijkt met behulp van een eyetracker. Bij de VR-bril is die eyetracker ingebouwd en bij de rijsimulator met schermen is dat een soort bril. Na afloop vult u een vragenlijst in. Sommige mensen worden misselijk wanneer ze moeten rijden of lopen in een virtuele omgeving. Mensen die gevoelig zijn voor wagenziekte en/of zeeziekte wordt daarom afgeraden om deel te nemen.

Hoe lang duurt het onderzoek en waar is het?

Het onderzoek duurt ±45 minuten en vindt plaats bij ingenieursbureau Movares nabij station Utrecht Centraal.

Wie zoeken wij?

  • U bent 18 jaar of ouder.

  • U draagt geen bril. Contactlenzen zijn geen probleem.

  • U bent niet gevoelig voor wagenziekte of zeeziekte.

  • U heeft een geldig rijbewijs en rijdt minimaal 3000 km per jaar. Bij de wandelsimulatie is geen rijbewijs vereist. Wel is het van belang dat u comfortabel een half uur kunt staan.

  • U bent beschikbaar op een werkdag of -avond.

Hoe meldt u zich aan?

Mail naar simulator@swov.nl. Vermeld dan uw naam, uw leeftijd, het telefoonnummer waarop wij u tijdens kantooruren kunnen bereiken, én of u zich wilt aanmelden als voetganger of automobilist. Wij nemen dan zo spoedig mogelijk contact met u op.

Wat gebeurt er met uw gegevens?

Uw persoonsgegevens worden alleen gebruikt om contact met u op te nemen gedurende het onderzoek en worden na afloop uit ons bestand verwijderd (tenzij u voor een volgend onderzoek benaderd wilt worden). De gegevens verkregen uit dit onderzoek worden volledig anoniem verwerkt. Het is daardoor niet mogelijk om uit de rapportage op te maken wie aan het onderzoek hebben deelgenomen.

Heeft u nog vragen?

Voor meer informatie kunt u mailen naar simulator@swov.nl. Wij nemen dan zo spoedig mogelijk contact met u op. 

Wat krijgt u van ons?

Voor deelname aan het onderzoek ontvangt u na afloop een VVV- cadeaubon van 25 euro.