Nieuws artikel

Gezocht: automobilisten van 65 jaar of ouder

SWOV zoekt 65-plussers voor het testen van een methodiek die onderscheid kan maken tussen mensen met de ziekte van Alzheimer die nog geschikt zijn om auto te rijden en mensen die dit beter niet meer kunnen doen. We zoeken deelnemers voor de controlegroep van dit onderzoek. 

Wat houdt het onderzoek in?

Instituut voor Wetenschappelijk Onderzoek Verkeersveiligheid (SWOV) wil meer te weten komen over hoe we kunnen voorspellen of mensen met beginnende ziekte van Alzheimer nog veilig kunnen autorijden.

Voor dit onderzoek vult u thuis een vragenlijst in. Daarnaast nemen wij bij u een neuropsychologische test af, inclusief een rit in een rijsimulator. Ook vragen wij u om een rijtest op de weg af te leggen en om gedurende twee maanden met een camera in uw eigen auto te rijden. Deze activiteiten zullen we drie maal uitvoeren binnen 18 maanden.

Hoe lang duurt het onderzoek?

Het neuropsychologisch onderzoek zal ongeveer vier uur in beslag nemen en vindt plaats op het kantoor van SWOV in Den Haag (Bezuidenhoutseweg 62). De rijtest op de weg duurt ongeveer een uur en zal bij de voor u dichtstbijzijnde CBR-locatie plaatsvinden.

Wie zoeken wij?

  • U bent ouder dan 65 jaar.
  • U heeft geen dementie
  • U heeft geen aandoening die de rijgeschiktheid beïnvloedt
  • U rijdt gemiddeld minstens 1x in de week auto

Hoe meldt u zich aan?

Mail naar onderzoek@swov.nl. Vermeld dan uw naam, uw leeftijd én het telefoonnummer waarop wij u tijdens kantooruren kunnen bereiken. Wij nemen dan zo spoedig mogelijk contact met u op.

Wat krijgt u van ons?

Voor deelname aan het onderzoek ontvangt u na afloop van het totale onderzoek een VVV-cadeaubon van 100 euro. Ook krijgt u van ons een advies over uw rijgeschiktheid, gebaseerd op de resultaten van uw deelname. Dit advies is geheel vrijblijvend en heeft geen gevolgen voor uw rijbewijs!

Wat gebeurt er met uw gegevens?

Uw persoonsgegevens worden alleen gebruikt om contact met u op te nemen gedurende het onderzoek en worden na afloop uit ons bestand verwijderd (tenzij u voor een volgend onderzoek benaderd wilt worden). De gegevens verkregen uit dit onderzoek worden volledig anoniem verwerkt. Het is daardoor niet mogelijk om uit de rapportage op te maken wie aan het onderzoek hebben deelgenomen.

Heeft u nog vragen?

Voor meer informatie kunt u mailen naar onderzoek@swov.nl. Wij nemen dan zo spoedig mogelijk contact met u op.

Als u Alzheimer heeft

Heeft u de ziekte van Alzheimer, maar wilt u wel aan ons onderzoek meedoen, klik dan hier »