Evenement

Webinar: Wie stuurt? Verkeersveiligheid en automatisering in het wegverkeer

Evenement datum: 
17 nov 2020

Anno 2020 zijn personenauto’s voorzien van allerlei rijhulpsystemen en de verwachting is dat dit de komende jaren verder gaat toenemen in de richting van deels zelfrijdende voertuigen. Deze toenemende automatisering, inclusief de zogenaamde Advanced Driver Assistance Systems (ADAS), hebben de potentie om het comfort en de veiligheid te vergroten. Maar deze ontwikkeling brengt ook nieuwe risico’s met zich mee. Hoe borgen we de veiligheid op de weg in dit dynamische speelveld? 

Eind vorig jaar verscheen over dit onderwerp een belangrijk en kritisch rapport van de Onderzoeksraad voor Veiligheid (OVV). De hoofdconclusie: de veiligheidswinst van rijhulpsystemen wordt momenteel onvoldoende benut. Bestuurders weten vaak niet wat deze systemen wel of niet kunnen, waardoor risicovolle situaties kunnen ontstaan. Fabrikanten houden te weinig rekening met de gebruikers van deze systemen. De eisen die de overheid aan auto’s stelt, sluiten niet goed aan bij de huidige generatie rijhulpsystemen. En er wordt te weinig van ongevallen geleerd om de verkeersveiligheid van rijhulpsystemen te verbeteren.

Kortom, “Wie stuurt?” Hoe wordt een veilig toelatingskader gewaarborgd?! 

Webinar

Op dinsdag 17 november (15.00-16.00u) geeft de projectleider van de OVV, Ellen Berends, een toelichting op het rapport ‘Wie stuurt? – Verkeersveiligheid en automatisering in het wegverkeer’. Aansluitend volgt een paneldiscussie met medewerking van Ellen Berends, Melle Vroom (IenM), Peter Striekwold (RDW) en Richard Schram (Euro NCAP) onder leiding van Nicole van Nes (Interactie met Zelfrijdende Voertuigen, SWOV).

Aanmelden

Wilt u dit webinar bijwonen? Stuur dan een e-mail aan events@swov.nl, u ontvangt dan een dag tevoren een uitnodiging per e-mail voor deze bijeenkomst.