Nieuws artikel

Artikel: 'Interaction between pedestrians and automated vehicles - A Wizard of Oz experiment'

SWOV-onderzoekers Palmeiro, van der Kint, Vissers en Hagenzieker publiceerden het artikel 'Interaction between pedestrians and automated vehicles: A Wizard of Oz experiment' in 'Transportation Research'.

Zelfrijdende auto's zullen in de toekomst op de openbare weg worden geïntroduceerd, wat betekent dat traditionele voertuigen en zelfrijdende auto's de stedelijke ruimte zullen delen. Er is momenteel weinig kennis over de interactie tussen voetgangers en zelfrijdende auto's vanuit het oogpunt van de voetganger in een realistische omgeving.

Voetgangers weten misschien niet met welk wat voor soort voertuig ze te maken hebben, wat mogelijk kan leiden tot stress en veranderde beslissingen over kruisingen. Voetgangers kunnen bijvoorbeeld verhoogde stress en aangepast oversteekgedrag als de bestuurder van de zelfrijdende auto geen oogcontact maakt en in plaats daarvan een niet-besturende taak uitvoert. Het is ook mogelijk dat voetgangers aannemen dat een zelfrijdende auto zich altijd aan hen aanpast. Deze studie had als doel om beslissingen van voetgangers te bepalen bij het omgaan met een zelfrijdende auto in vergelijking met de interactie met een traditioneel voertuig.

Lees het artikel »

Thema's

Technologie & ITS, Mens, gedrag & verkeer