De verkeersveiligheid wordt uitgedrukt in aantallen verkeersdoden en (ernstig) verkeersgewonden. Een aanvullende maat voor de verkeersveiligheid zijn de scores op zogenoemde verkeersveiligheidsindicatoren: zaken waarvan wetenschappelijk is aangetoond dat ze een direct effect hebben op het aantal verkeersdoden en -gewonden. Voorbeelden daarvan zijn snelheid, alcoholgebruik en infrastructuur. Beleidsmakers kunnen verkeersveiligheidsindicatoren gebruiken voor de ontwikkeling van proactief, risicogestuurd beleid.
Op verzoek van de provincie Zeeland heeft SWOV in kaart gebracht hoe de Zeeuwse provinciale wegen scoren op de verkeersveiligheidsindicator ‘snelheid’: een indicator die inzicht geeft in de relatie tussen snelheid en verkeersonveiligheid. Hiervoor zijn drie aspecten gemeten:
Voor het onderzoek hebben we veertig ‘telpunten’ bekeken – vaste locaties waar de provincie Zeeland periodiek het verkeer telt en snelheden registreert. Hieruit kwamen de volgende resultaten naar voren.
De resultaten van de metingen gelden in de meeste gevallen voor de hele weg waarop het telpunten ligt. Uitzonderingen zijn telpunten waar de gemeten snelheid beïnvloed kan zijn door de aanwezigheid van een kruising en/of erfaansluiting in de buurt van het telpunt, en telpunten op wegen waarvan recent (na 2012) de infrastructuur ingrijpend is aangepast.
Er is geen duidelijke relatie gevonden tussen de drie gemeten snelheid-gerelateerde aspecten. Voor een deel is dat logisch: kenmerken van de veilige snelheidslimiet enerzijds en de geloofwaardige snelheidslimiet anderzijds, kunnen op onderdelen tegenstrijdig zijn. Wel zou het voor de hand liggen als er een relatie is tussen de geloofwaardige snelheidslimiet en het aantal overtredingen: op wegen met veel versnellende kenmerken verwachten we meer snelheidsovertredingen. De theorie biedt hier niet direct een verklaring voor. De aantallen wegen die hier zijn onderzocht, zijn relatief klein. Een grootschaliger onderzoek, bijvoorbeeld onder alle provinciale wegen in Nederland, kan mogelijk een beter beeld geven en een duidelijker licht werpen op de relatie tussen het aantal snelheidsovertredingen en de geloofwaardigheid van de snelheidslimiet.